субота, 4. март 2023.

Kako su pali krugovi

Savski kej u Bloku 45 oduvek je nazivan muzejom na otvorenom i mesto je gde su nacrtani jedni od prvih grafita u Srbiji. Veliki broj crtača i pionira grafiti scene su baš na ovom mestu odradili neke od sada već legendarnih grafita i tagova. 

Sredinom osamdesetih godina formirana je ekipa crtača koja se zvala Fantastic Boys, poznata i kao Rap City Crew, a jedan od prvih grafita ove ekipe bila je hobotnica na asfaltu keja reke Save. Inspirisan Fantastic Boys-ima, Jens crta svoj prvi grafit Miša, 1988. godine takođe na keju reke Save i ulazi u istoriju kao crtač sa najdužim stažom na srpskog grafiti sceni.   

Grafiti i tagovi u krugovima odolevali su zubu vremena, nisu precrtavani već samo dorađivani i tako je bilo decenijama. Blokovci nisu škrabali niti su se potpisivali po krugovima iz poštovanja prema crtačima, jer su te grafite voleli i bili ponosni na njih, što je u Bloku 45 normalno. 

Sredinom 2022. godine jedna organizacija koja se zalaže za sređivanje Savskog keja u blokovima je verovatno ne iz loše namere, ali dosta sebično nepitajući ljude i generalno crtače iz Bloka 45 prefarbala krugove, odnosno mesto gde su se decenijama nalazili grafiti i tagovi najvećih crtačkih legendi Bloka 45 i pionira scene u svojim začecima, čiji radovi su predstavljali začetak urbanog kulta Bloka 45 i Beograda. Iza legendarnih grafita ostali su beli zidovi i dečji crteži. 

Krugovi na keju su mesto gde se ostavljalo detinjstvo, mladost, blejalo do kasnih sati, a nazivani su neretko po grafitima u njima, a danas „Nađemo se kod tićulice” više nema smisla.

Tićulica by Nes (2013) (uništeno)

Marina by Nes (2012) (uništeno)

Godmoney by Hope (2006) (uništeno)

Svideli se nekome novi krugovi ili ne, činjenica je da je akcijom farbanja krugova uništeno desetine grafita i tagova i tako na smetlište poslat deo istorije Bloka 45 i grafiti scene u Srbiji. Ostaje žal za starim radovima i nada da će krugovi jednog dana opet dobiti grafite crtača koji su ih dostojni.

Na keju u Bloku 45 su crtali Jens, Hope, Xymo, Bisha, Cobe, Nes, Đus aka. Sane 751, Cash, Sub i mnogi drugi crtači.