петак, 13. јун 2014.

O kićblu



Blok 45 je jedan od stambenih blokova Novog Beograda. Oivičen je ulicama Dr. Ivana Ribara, Jurija Gagarina, Nehruovom i rekom Savom. U bloku se nalazi pošta, dva vrtića, T.C Enjub, osnovna škola Branko Radičević, nekada najveća škola na Balkanu i jedna od većih i najbolje opremljenih škola u Beogradu, kao i veliki broj splavova na savskom keju, galerija, biblioteka i drugo.

Blok se prostire se na 68 hektara + 13 hektara duz Savskog keja. U njemu se nalazi 45 solitera i 23 cetvrospratnica i dvospratnica, kao i nova zgrada kod Enjuba, dok se broj stanovnika kreće oko 18.000. 


Šetalište „Lazaro Kardenasa“,  koje ide kroz centar svih blokova i koje odvaja blokove 70, 44 i 45. Šetaliste seče blok po sredini  gde se nalaze četvorospratnice i dvospratnice prema reci Savi i na deo solitera uz ulicu Jurija Gagarina.

Lazaro Kardenas je bio meksički predsednik koji je bio socijalističkih shvatanja. Borio se za prava radnika u Meksiku. U vreme Josipa Broza Tita i SFRJ, on je bio figura po kome je šetalište dobilo ime.

U sklopu centralno dela Bloka 45, pored mesne zajednice i mini šoping-centra koji je otvoren osamdesetih godina, nalazila se i galerija. Galerija BLOK je otvorena u tržnom centru u Bloku 45. Galerija Blok je inicijativa opštine Novi Beograd i umetničkog udruženja ULUS (Udruženje likovnih umetnika Srbije). Ideja je da se ovde donese jedna vrsta umetničkog života.

Već od samog početka života u Bloku 45, puno umetnika je se nastanilo ovde. ULUS je davao ateljee na poslednjim spratovima sedmospratnih zgrada. U Bloku 45 živi puno beogradskih umetnika, grafičara i skulptora. Ispred nekih zgrada su skulpture koje su ti umetnici radili. Tada je Blok 45 reklamiran kao „Naselje Sunca“, a po tom nazivu ostao je upamćen i danas.

Naselje Sunca“ dobio je naziv zbog sličnosti Korbizjeovog Ozarenog grada, a kasnije je bio poznat kao Rok blok“. Blok 45 predstavlja snažan arhitektonski i urbanistički izraz i simbol jedne epohe.

Samo oni koji se sećaju šta je Blok 45 značio kada je bio sagrađen, mogu zaista da razumeju status koji je uživao. Bio je jedno od najmodernijih naselja u Beogradu.

Prvi grafiti na prostoru zemlje krecu bas ovde da se crtaju, više o tome ovde.

1999 by Mise, Sub i Abs jedan od simbola bloka, grafit još uvek  postoji.


Takođe poznat i kao Rok Blok, nesto vise o Rok blok koncetu možete videti ovde.


Koncert "Rok blok", Blok 45, 18. jun 1978. godine.


Izgradnja Bloka 45 


Blok 45 je građen u periodu od 1968-1972. godine, a prva useljena zgrada bila je J.G 175, nakon toga J.G 167 u septembru 1972. godine. Najveći deo bloka useljen je 1973 i 1974. godine.

Gradila su ga preduzeća Inpros, Ratko Mitrović, 7 jul  i preduzeće Napred. 
O izgradnji Novog Beograda i Bloka 45, pročitajte nešto više ovde.



Izgradnja Bloka 45

Izgradnja cetvorospratnica 1974. godine

Blok 45 sredinom sedamdesetih godina. U pozadini se vidi peščara na kojoj se danas nalazi Blok 44.

O tom periodu nesto više možete procitati ovde

Savski kej

Da bi se Novi Beograd izgradio potrebno je bilo isušiti močvarni teren koji je stvarala reka Sava. Teren na kome je danas Blok 45 je do šezdesetih godina izgledao kao bilo koji rukavac reke Save u kome su se gnezdile razne močvarne ptice i koji je bio stanište divljih životinja.

Radnim akcijama i kasnije društvenim preduzećima napravljen je sistem koji je omogućio izgradnju Savskog keja sa šetalištima. Koristio se drenažni sistem cevi „riblja kost“. Ovaj planski nasip je građevinski poduhvat, adekvatno i većinom izgrađen krajem sedamdesetih godina.
Savski kej osamdesetih godina


Jedan od konkursnih radova za blokove 45 i 70.
Autori : Alesandar Stjepanović i Božidar Janković 1964. godine


Blok 45 danas


Foto : Goran Radosavljević - Pejzaž u magli. Pobednička fotografija konkursa za najbolju fotografiju Novog Beograda 2014. godine.