среда, 11. април 2018.

71. svećica za Novi Beograd

Pored toga što se dosta razlikuje od susendih mu gradova, Novi Beograd za razliku od mnogih zna tačan datum svog nastanka - 11. 04 1948.

Blok 45 1975. godine 

Novi Beograd je počeo da se gradi još u međurantom periodu, tridesetih godina, ali je ekspanziju urbanog dela grada zaustavio rat. Stambeni objekti koji su među prvima izgrađeni na Starom sajmištu, za vreme rata su dobili mnogo zlokobniju funkciju - pretvoreni su u logore.
Tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata, 11. aprila 1948. omladinske radne brigade započele su izgradnju Novog Beograda. 



Nova vlast je htela da izgradi nešto novo, reprezentativno, što bi ujedno rešilo problem velikog broja stanovnika kojima je bio potreban krov nad glavom. 












Prve zgrade za stanovanje su bili paviljoni blizu Tošinog bunara. Kompleks Studentskog grada je izgrađen u isto vreme da bi se zadovoljile stambene potrebe studenata rastućeg Univerziteta u Beogradu koji su dolazili iz svih delova Srbije.














Samo tokom prve tri godine igradnje, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na izgradnji. Radničke brigade sačinjene od stanovnika dovedenih iz seoskih područja su obezbeđivale većinu radne snage. Čak su i srednjoškolci i studenti učestvovali u izgradnji.

Blok 45 je počeo da se gradi 1969. godine.

Detaljnije o izgradnji bloka i njegovom istorijatu razvoja pogledajte na sledećim člancima :

U vreme kada se gradio blok
Istorijat razvoja i izgradnje bloka





Izgradnja cetvorospratnica i 
dvospratnica u bloku 1973. godine