среда, 28. јануар 2015.

U vreme kada se gradio blok


Izgradnja četvorospratnica 1973. godineNa izgradnji i projektovanju Bloka 45 , angazovan je veliki broj arhitetka i kompanija.
Upotpunosti je izgrađen je i realizovan u tada rekordnom roku , u  periodu od 1968-1972. godine.
Ukupno je projektovano i sagrađeno 45 solitera , 23 četvorospratnica i dvospratnica,osnovna škola, dva vrtića ,pošta, a kasnije i ostali objekti . 

Izgradnja solitera u bloku 45 (1971)
Gradila su ga mnogobrojna preduzeća - Inpros,Napred,Ratko Mitrović i 7 jul. 
Postojao je veliki broj konkursnih radova bloka , a blok su projektovali danas već dosta poznate arhitekte kao što su Mihajlo Čanak (osmospratnice) , Rista Sekerinski (cetvorospratnice i dvospratnice) , Grgur Popovic (soliteri) i drugi . Opširnije vidite na članku Arhitekti koji su projektovali Blok 45 (1 deo)Isečak iz filma Čep koji ne propušta vodi (1971)


Tada , kao jedno od najvećih gradilišta kao i sam Novi Beograd ,bio je popularno mesto za snimanje filmova , kao sto je film Čep koji ne propušta vodu iz 1971. godine gde se najbolje vidi Blok 45 , čija se izgradnja proteže kroz ceo film ,film Košava iz 1974. godine, dokumentarni film Milana Karanovića  Beograd nekad i sad, kao i mnogi drugi . Ostale fotografije pogledajte na sledecim linkovima - Blok 45 u filmovima i Stare slike bloka 
Poslovno udružemnje Inpros , građevinski kombinat Komgrap i Beogradska udružena banka objavljuju prodaju stanova u Bloku 45 na Novom Beogradu, list Politika 19. septembar 1970. godine