недеља, 30. август 2015.

Nastavak ilegalne gradnje iza Bloka 45 2.deo

Gde je nestala šuma , zašto vlast žmuri na bahatost vlasnika ilegalnih vikendica , pitanja su mnogih medija i ljudi , dok vlasti po pitanju ovoga problema ništa konkretno nisu rekli niti obećali. 

U subotu, 29.08 održan je skup Beogradske kritične mase pod parolom Nasip nije autoput! koja je imala za cilj podizanje savesti o ravnopravno učešću biciklista u urbanom saobraćaju , odnosno skretanje pažnje javnosti o ilegalnom kretanju motornim vozilima duž savskog nasipa, koji za tako nešto nije predviđen.

Ovaj skup kritične mase prošao je u znaku više incidenata.
Vozači automobila , besni jer ne mogu da stignu do svojih vikendica ili na povratku iz njih , kolima su namerno gurali bicikle sa nasipa i izazvali incidente jer je kolona od više stotina biciklista usporila i na kratko blokirala saobraćaj na nasipu.
Došlo je i do brojnih verbalnih napada i pretnji. 
Ukoliko u roku od mesec dana Sekretarijat za Saobraćaj i Beograd vode ne regulišu ovaj dugogodišnji problem i ne postave rampe i saobaćajne znakove na nasipu , a da se biciklistima oslobodi prolaz , protest će se ponoviti!

Više o celom skupu pročitajte na Kritična Masa u Bloku 45 - Autoput nije nasip!

Međutim  kao što već mnogi znaju , pored problema korišćenja nasipa , još veći problemi su izgradnja ilegalnih vikendica i sečenje šuma , kao i mnogobrojni drugi problemi , koji se ponavljaju već više od 8. godina , a poslednjih par sve su veći i gori . 

Stranica Savski nasip se već dugi niz godina bavi ovim problemima , te pokušava medijima i vlasti da skrene pažnju na ove probleme.
Danas je i portal AljazeeraBalkan odradio repertoar na temu Borba protiv ilegalne gradnje odnosno Šuma postala vikend naselje .
Takođe, reportažu Marka Žvaka je odradila repertoar o ovom protestu 

Pošumljena obala na nasipu nije tu samo da ulepša već i da zaštiti Blokove od poplava, agraditelji vikendica i vlast su na ovo definitivno zaboravili.
Beograd Vode su u martu ove godine posekli više od 300 drveća , te obećalo sađenje novog , ali se to još uvek nije dogodilo .

Blic je takođe danas pisao na ovu temu 
Kako danas izgleda nasip pogledajte na prethodnom članku  Nastavak ilegalne gradnje iza Bloka 45 , a sve novine o istom pratite na fejsbuk stranici Savski nasip .