недеља, 30. август 2015.

Nastavak ilegalne gradnje iza Bloka 45 2.deo

Gde je nestala šuma , zašto vlast žmuri na bahatost vlasnika ilegalnih vikendica , pitanja su mnogih medija i ljudi, dok vlasti po pitanju ovoga problema ništa konkretno nisu rekli niti obećali. 

U subotu, 29.08 održan je skup Beogradske kritične mase pod parolom Nasip nije autoput! koja je imala za cilj podizanje savesti o ravnopravno učešću biciklista u urbanom saobraćaju, odnosno skretanje pažnje javnosti o ilegalnom kretanju motornim vozilima duž savskog nasipa, koji za tako nešto nije predviđen.

Ovaj skup kritične mase prošao je u znaku više incidenata.
Vozači automobila , besni jer ne mogu da stignu do svojih vikendica ili na povratku iz njih, kolima su namerno gurali bicikle sa nasipa i izazvali incidente jer je kolona od više stotina biciklista usporila i na kratko blokirala saobraćaj na nasipu.
Došlo je i do brojnih verbalnih napada i pretnji. 
Ukoliko u roku od mesec dana Sekretarijat za Saobraćaj i Beograd vode ne regulišu ovaj dugogodišnji problem i ne postave rampe i saobaćajne znakove na nasipu, a da se biciklistima oslobodi prolaz, protest će se ponoviti!

Više o celom skupu pročitajte na Kritična Masa u Bloku 45 - Autoput nije nasip!

Međutim  kao što već mnogi znaju , pored problema korišćenja nasipa, još veći problemi su izgradnja ilegalnih vikendica i sečenje šuma, kao i mnogobrojni drugi problemi, koji se ponavljaju već više od 8. godina, a poslednjih par sve su veći i gori. 

Stranica Savski nasip se već dugi niz godina bavi ovim problemima , te pokušava medijima i vlasti da skrene pažnju na ove probleme.
Danas je i portal AljazeeraBalkan odradio repertoar na temu Borba protiv ilegalne gradnje odnosno Šuma postala vikend naselje .
Takođe, reportažu Marka Žvaka je odradila repertoar o ovom protestu 

Pošumljena obala na nasipu nije tu samo da ulepša već i da zaštiti Blokove od poplava, agraditelji vikendica i vlast su na ovo definitivno zaboravili.
Beograd Vode su u martu ove godine posekli više od 300 drveća, te obećalo sađenje novog, ali se to još uvek nije dogodilo.

Blic je takođe danas pisao na ovu temu 
Kako danas izgleda nasip pogledajte na prethodnom članku  Nastavak ilegalne gradnje iza Bloka 45, a sve novine o istom pratite na fejsbuk stranici Savski nasip .