Kritična masa u Bloku 45 - Nasip nije autoput! (29.08 2015)
Ova Kritična masa prošla je u znaku više incidenata na Savskom nasipu. Podsećamo 29.08 beogradski biciklisti želeli su da svojom organizovanom vožnjom ukažu na problem na koji dugi niz godina žmure nadležni, jer se Savski nasip nažalost pretvorio u auto-put, iako je saobraćaj motornih vozila na nasipu po zakonu zabranjen. 

Vozači automobila, besni jer ne mogu da stignu do svojih vikendica ili na povratku iz njih, kolima su namerno gurali bicikliste sa nasipa i izazivali incidente, jer je kolona od više stotina biciklista usporila i na kratko blokirala saobraćaj na nasipu. Došlo je i do brojnih verbalnih napada i pretnji. 

Podsećamo da na Savskom nasipu, kao ni na bilo kom drugom nasipu nije dozvoljen saobraćaj motornih vozila. U našem zakonu to reguliše član 133. Zakona o vodama. U skladu sa tim, u toku bicilističke vožnje primećeno je i da sam integritet nasipa remeti i narušava teška mehanizacija poput bagera koja nikako ne bi smela da bude ovde. Valjda rade na asfaltiranju pristupnih ilegalnih saobraćajnica isto tako ilegalnih vikendica na nasipu. Dovoljno je samo obratiti pažnju koliko je asfalt na čitavom nasipu devastiran udarnim rupama na svakom koraku, iako su ovde dozvoljena samo servisna vozila. 


Dok su biciklisti čekali saobraćajnu policiju, nasipom je prošlo najmanje 100 vozila, a sve nadležne službe i dalje žmure i ne reaguju na ovo masovno kršenje zakona, uprkos obaveštenju da se na uviđaj čeka saobraćajna patrola. Po dolasku saobraćajne policije prijavili smo nelegalni saobraćaj na nasipu, na šta je saobraćajna patrola odgovorila da ne može da reaguje jer vrši uviđaj.
Očekujemo da Sekretarijat za saobraćaj i "Beograd vode" regulišu ovaj dugogodišnji problem i postave rampe i saobraćajne znakove na nasipu, a da se biciklistima dozvoli prolaz, jer je u pitanju obeležena biciklistička ruta do Bojčinske šume. Ukoliko se ovo ne desi u roku od mesec dana biciklisti će ponoviti protest!Više informacija na Beogradska kritična masa ,a o stanju na nasipu pratite na Savski nasip