петак, 1. мај 2015.

Nastavak ilegalne gradnje iza Bloka 45
Dok se u Bloku 45 otvaranjem policijske stanice, duplirao broj policijskih službenika, koji po rečima građana bloka uglavnom bezpotrebno zaustavljaju, skidaju i pretresaju decu i ljude u sred bela dana, iza bloka cveta KRIMINAL!


I pored peticija , apelovanja mnogih medija da se stane na put ilegalnoj izgradnji, od toga nema ništa. U prethodnih nekoliko nedelja niklo je mnogo novih vikendica, a veći deo šume je isečen.
O ilegalnoj seči šume i izgradnji najbolje govori ovaj snimak sa google earth-a. 
Razlike su ogromne, a danas gotovo da ima za 20% više vikendica, a  preko 30% šumskog područja je nestalo u odnosu na 2014. godinu.

Seča šume, ilegalna gradnja i naružavanje okoline nisu jedini problem.
Gledano sa strane stručnjaka, bez ovih šumskih područja u slučaju ponovnih  poplava, razmera kao majskih 2014. godine,  ovom delu Novog Beograda preti velika opasnost.


Takođe u JKP Beogradski vodovod i kanalizacija napominju da ovi objekti direktno ugrožavaju reni bunare Beogradskog vodovoda, ali problem je što su svi oni izgrađeni u zoni neposredne zaštite i Beogradski vodovod ništa ne može da uradi. I u Elektrodistribuciji ističu da vlasnici nelegalno izgrađenih objekata na levoj obali Save ne dobijaju struju preko tog preduzeća. 


Stanje je sve gore, a nadležni ne reaguju, svako se ograđuje i ćuti.
Više puta je i rušen znak koji zabranjuje svaku vožnju kamiona i automobila na potezu od šljunkare do Ostružničkog mosta. 
Naravno ni to nije sprečilo bahate vlasnike kuća. Pravilni rezovi testere na deblima koja plivaju su jasan znak da se radi o seči šume, da nisu srušena za vreme majskih poplava.Nedavno je i Marka Žvaka odradila reportažu iza Bloka 45 na temu sečenja šume, gde se najbolje vidi današnje stanje na nasipu iza bloka .A evo i fotografija koje prikazuju trenutno stanje na nasipu 

Kliknite za prikazFotografije nam je poslao Oliver Ilić, dok su neke preuzete sa stranice Savski nasip koja se takođe bavi ovim problemom i gde možete videti sve o slučaju divlje gradnje duž nasipa.