понедељак, 9. септембар 2024.

Šetalište „Lazaro Kardenas”


Šetalište „Lazaro Kardenas” se nalazi na Novom Beogradu i prolazi kroz novobeogradske blokove u dužini od 4,5 km i najveće je šetalište u Beogradu.

Šetalište je napravljeno nesporedno nakon osnivanja Bloka 45, sedamdesetih godina. Nakon izgradnje Bloka 44, produženo je preko njega i Bloka 70. Šetalište „Lazaro Kardenas” prolazi kroz centar blokova 45, 44 i 70, gde se nalaze četvorospratni i dvospratni stambeni objekti prema reci Savi i na deo solitera uz ulicu Jurija Gagarina. Dužine je 4,5 kilometara, a obuhvata površinu od 13 hektara. Na šetalištu nalazi se veliki broj kafića i restorana, okruženo je drvoredima, parkovima i parkovskim mobilijarima, sportskim terenima i rekom Savom u neposrednoj blizini. U neposrednoj blizini šetališta nalaze se ulice Jurija Gagarina, Gandijeva, Nehruova i ulica Omladinskih brigada. 

Na šetalištu se nalazi skulptura „Ptica“, napravljena je 1976. godine ispred mesne zajednice „Sava“. Simbolično petao, koji se uvek povezuje sa suncem, a celo naselje je građeno pod nazivom Naselje Sunca.

Šetalište od osnivanja nosi ime po Lazaru Kardenasu (Mičoakan, 21. maj 1895 — Meksiko Siti, 19. oktobar 1970) meksičkom političaru, 8. post-revolucionarnom predsedniku Meksika i 44. od nezavisnosti

U periodu od jula 2019. do marta 2021. godine u Bloku 45 uređeno je Šetalište „Lazaro Kardenas” u dve faze. Napravljeni su i renovirani sportski tereni u blizini šetališta. Pored uređena šetališta napravljena su igrališta, saobraćajni poligon, postavljeni kombinovani rekviziti za decu, nove klupe i đubrijere. JKP „Zelenilo Beograd” zasadilo je stabla visokih i srednjih lišćara i četinarskog drveća, a travnjak je takođe obnovljen.

Dana 10. aprila 2021. počela je naredna faza rekonstrukcije šetališta u Bloku 44, gde je napravljeno dečje igralište, saniran postojeći košarkaški teren, zasađena 53 nova stabla. Deo šetališta u Bloku 70 počeo je da se renovira 3. novembra 2022. godine koje je na ovoj deonici 30.000 m2. Šetalište je dobilo novi mobilijar, dečja igrališta, a parkovski mobilijar je zamenjen.