петак, 27. септембар 2024.

Samački hotel za radnike u Bloku 45


U Bloku 45 na Novom Beogradu, 28. septembra 1974. godine otvoren je Samački hotel za radnike građevinskog preduzeća „Ratko Mitrović”.

Otvoren je svečano 28. septembra, a novine Borba izvestile su o tome dan kasnije. Objekat je činilo oko 810 ležaja u dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobamama, po opremi i komforu ovi objekti odgovarali su hotelima „B” kategorije. 

Ekonomska cena stanovanja u hotelu bila je 500 dinara mesečno. Od te sume radnici su plaćali 40 odnosno 250 dinara po ležaju u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a 200 dinara u četvorokrevetnim. Razliku do pune cene snosile su njihove osnovne organizacije. 

Slobodno vreme stanari hotela su provodili u društvenim prostorijama, biblioteci sa čitaonicom, šah-sali, sobi za prijem. Hotel je imao i zajedničku ambulantu sa lekarom opšte prakse i zubarom. Postojalo je i nekoliko soba koja su bile rezervisane za bolesne radnike. 

Nakon toga, počela je izgradnja i restorana društvene ishrane sa 450 mesta i nove centralne kuhinje koja je pripremala 4.500 odbroka. Ispred hotela podignut je i rekreativni centar sa terenima za mali fudbal.

Hotel je kasnije adaptiran u stambene jedinice.