четвртак, 25. јул 2024.

Mesna zajednica „Sava”


Mesna zajednica „Sava” predstavlja centar Bloka 45, a osnovana je 4. jula 1973. godine.  Nalazi se u središnjem delu bloka u objektu koji je počeo da se gradi 25. jula 1975. godine. Objekat MZ Sava počeo je da se gradi nakon što je Skupština grada Beograda usvojila programsku orijentaciju izgradnje, čime je predviđena ekonomičnija i jeftinija gradnja. U okviru objekta nakon izgradnje obuhvaćene su sve delatnosti neophodne za život, rad i društvenu aktivnost građana. 

Tadašnji potpredsednik Skupštine grada Beograda, Velizar Maslać istakao je da se izgradnjom ovih objekata obezbeđuju osnovni uslovi da radni ljudi i građani mogu ostvariti raznovrsnu aktivnost koja je od njihovog zajedničkog interesa, odnosno da učestvuju u tim društvenim aktivnostima. 

Rešenje za centar MZ „Sava”  dao je Projektni biro „Komgrapa”, a predviđene su prostorije za samouslugu,  restoran, banku, poštu, niz prodavnica, kao i za zanatske i druge uslužne radnje, servise i radionice. Objekat MZ „Sava” ima 4.900 kvadratnih metara korisne površine. Osim „Centroproma” za ulazak u objekte MZ bili su u to vreme zainteresovani i Poljoprivredni kombinat „Beograd”, PTT Beograd, „Apotekarska ustanova”, BIM „Slavija”, Mlinsko-pekarska industrija i druge organizacije. 

Kamen temeljac za izgradnju MZ Sava položio je Trifun Perišič, predsednik Skupštine Mesne zajednice „Sava” u prisustvu Čedomira Jeftića, predsednika Gradskog veća Sindikata, Stojana Jaramaza, potpredsednika Skupštine grada i Branka Mirkovića, zamenika predsednika Izvršnog saveta Gradske skupštine. 

U okviru MZ „Sava” od osnivanja do danas nalazio se veliki broj ugostiteljskih, uslužnih, kulturnih i drugih objekata. Održan je veliki broj skupova, festivala i drugih kulturnih manifestacija. 

U emisiji „Karavan”, epizoda „Beograd  nekada i sad”  koja je prikazana 5. novembra 1978. Milana Kovačevića, predstavljen je centar MZ „Sava”, koji je opisan kao „izuzetno prijatan” i popločan, da pomalo podseća na stare mediteranske trgove. Istaknuto je da se uveče omladina iz Bloka 45 ovde skuplja na „korzo”, a preko dana građani se snabdevaju namirnicama i u okviru MZ postoje gotovo sve zanatske usluge. U prostorijama centra kao i danas, postojao je restoran i kafana.

Kulturni i društveni život u MZ „Sava” uključuju Galeriju 45 i biblioteku „Sava”. U okviru prostora mesne zajednice vežbalo je KUD „Veljko Vlahović”, a postojala je i dvorana gde su se dva puta nedeljno puštali dečji filmovi. Subotom uveče u dvorani MZ „Sava” održavale su se redovno omladinske igranke uz amaterske orkestre. 


Centar MZ „Sava” kompletno je završen i uređen  do 1976. godine, o čemu su pisale novine Borba, 21. septembra 1976.  Novu mesnu zajednicu  „Sava” 14. maja 1977. godine posetio je tadašnji predsednik SFRJ, Josip Broz Tito, kada je u Bloku 45 priređena manifestacija i doček predsednika.