уторак, 24. октобар 2023.

Rok bend Mačori iz Bloka 45

Mačori, privatna arhiva

Mačori su bili art rok grupa sastavljena 1982. godine od strane četiri muzičara iz Bloka 45. Muziku su pravili pod uticajem tadašnjih novotalasnih i pank bendova. Bend je postojao tri godine, a za to vreme odradili su oko 200 nastupa širom zemlje. 

Žika Milenković, gitarista, pevač i tekstopisac, član grupe Bajaga i Instruktori, te osnivač grupe Babe, živeo je u Bloku 45. Nakon gledanja filma Dečko koji obećava počeo je da se bavi muzikom sa drugarima iz Bloka 45. Napravio je bend Matchori, zajedno sa drugarima iz bloka, Božom i Mikijem koji su živeli u njegovom soliteru i  Grujom i Paunom koji su živeli u susedna dva. 

Muziku su pravili pod uticajem tadašnjih novotalasnih i pank bendova, tokom tri godine postojanja odradili su oko 200 nastupa. Osnovu grupe činio je sastav - gitara, orgulje, bas, bubnjevi i jedan čovek koji je bio zadužen da animira publiku. U vreme kada su basista Đorđe Grujić i bubnjar Miroslav Popišek bili na odsluženju vojnog roka, grupa je nastupala u sastavu : Živorad Milenković gitara, Božidar Šećanski koji se sa ritam gitare prekvalifikovao na bas gitaru, a oni su ujedno pevali i smišljali pesme. Orgulje je svirao Dragan Paunesku, a novi bubnjar bio je Tibot Tot, a sastav je činio menadžer i animator Zoran Stefanović.  Bend je prvo bio pod uticajem panka, nakon toga novog talasa, a na kraju su svirali bazični rok, mada su se izjašnjavali kao art rok grupa. 

Svirali su na Tašu, u Pioniru kao predgrupa Ribljoj čorbi, u Nišu kao predgrupa Točku i drugde. Žika Milenković istakao je kako je grupa napravljena da zabavi publiku, te da su veliki značaj pridavali scenskom nastupu i koristili iskustva koja su neki od njih stekli dok su bili članovi Teatra levo.

U to vreme, pored Mačora u Bloku 45 postojao je i bend Jahtaši, sa kojima su zajedno vežbali u MZ Sava. Mačori su postojali do 1985. godine, a poslednji nastup imali su u Zagrebu na Cvetnom trgu.