четвртак, 3. август 2023.

Blok 45 - Snabdevanje još u projektu


Beogradska štampa pisala je u leto 1973. godine da domaćice iz Naselja sunca, kako se popularno zvao Blok 45 namirnice u svoje domove donose sa Zelenog venca i drugih prodavnica iz starog dela Beograda. 

Godine 1973. više od 10.000 stanovnika Bloka 45 snabdevalo se u montažnoj Centropromovoj prodavnici (danas je na tom mestu Aman u nastavku iza JG 183) i u samousluzi preduzeća Zvezda, koja je otvorena u adaptiranim prostorijama jedne garaže. Te prodavnice nisu bile dovoljne niti su mogle da obezbede uredno snabdevanje za sve stanovnike Bloka 45. Meštani Bloka 45 želeli su da se u njihovom naselju, makar i privremeno otvori manja pijaca i jedna mesarnica. 

Iz Pijačne uprave istakli su da bi otvorili pijacu u Bloku 45, ali da to nije zavisilo od njih nego od urbanista i opštine Novi Beograd, dok su iz opštine tvrdili da su o ideji izgradnje pijace saznali na nedavnoj sednici, te da im nije stigao nikakav zahtev iz Pijačne uprave, pa prema tome ne mogu ništa da urade po tom pitanju. U planu je bilo da se otvori montažna prodavnica preduzeća Drina iz Loznice, a zahtev za otvaranje prodavnice u Bloku 45 poslalo je i preduzeće Smederevka. 


Otvaranje C Marketa u Bloku 45, Politika express

Prema planu za Blok 45, snabdevanje je predviđeno iz centra mesne zajednice, a njega je kasnije izgradilo Gradsko stambeno preduzeće. Sa izgradnjom centra Bloka 45 se kasnilo, a tadašnji predstavnik Gradskog stambenog preduzeća istakao je da se obratio Centropromu, najvećem beogradskog snabdevaču hrane, koji nije bio u mogućnosti da u to vreme otvori još jednu radnju u Bloku 45. 

Zbog manjka kafana, često je bilo gostiju ispred montažne radnje Centroproma. Kasnije je otvoreno više radnji u naselju, koje su zadovoljile potrebe meštana Bloka 45 i njegove okoline.