субота, 6. мај 2023.

Nađemo se kod česme

Mesto za nalazenje i okupljanje dobro poznato svima u bloku, tada jedina česma u Bloku 45, a i šire. Đačka ili školska česma napravljena 1983. godine.

Povodom desetogodišnjice postojanja Mesne zajednice Sava, 4. jula 1983. godine otkrivena je Đačka česma. Na inicijativu odeljenske zajednice IV5, učiteljice Dragane Janković i ostalih roditelja, fontana je izgrađena isključivo dobrotvornim radom - od projekta do završenih radova.

U gradnji česme učestvovali su arhitekta Zoran Veljović i đački roditelj Milutin Vidović, vajar Vladimir Komad, vajar i đački roditelj Milija Mišović, generalni direktor GP Ratko Mitrović, Branko Pešić arhitekta, Siniša Janković, đački roditelj, omladinci GP Ratko Mitrović koji su živeli u samačkom hotelu u Bloku 45.

Nekada davno stajala je i ploča...

Nakon nekog vremena, česmica je totalno bila vam funkcije i išarana, sve do kraja 2010. godine, kada je pokrenuta peticija za njeno sređivanje. 
Čak i tada, bila je mesto za glavno okupljanje mladih pre, posle i za vreme časova.


                                  djačka česma pre renoviranja 2010. godine

Iako je bilo lepo sedeti na krakovima česme, još lepše je kada je ona sređena i u funkciji, pa je peticija za njenu obnovu realizovana sredinom 2011. godine.


                                  djačka česma nakon renoviranja 2011. godine