петак, 24. март 2023.

Čiji je naš nasip?


Sredinom marta počela su iskopavanja u podnožju Savskog nasipa u Bloku 70, nastavilo se i u Bloku 45. Predstavnici organizacija iz novobeogradskih blokova tvrde da se kopanjem ugrožava nasip, dok iz JVP Srbijavode tvrde da nema opasnosti po nasip, te da je obavljen pregled tehničke dokumentacije. 

Dana 9. marta otpočeli su radovi na otkopavanju podnožja nasipa kod ulica Gandijeve 227 i Omladinskih brigada 234 u Bloku 70. Predstavnike organizacija iz novobeogradskih blokova i pojedine meštane zabrinulo je kopanje nasipa, jer tvrde da je kopanje nasipa po Zakonu o vodama zabranjeno, pa su podneli zahtev Sekretarijatu za urbanizam da im omoguće podnošenje žalbe.  

Deo mašina za kopanje premešten je u podnožje nasipa u Bloku 45, 22. marta. Predstavnici pojedinih organizacija iz blokova istakli su da je otkopavanje nasipa počelo sedam dana pre nego što je Grad Beograd od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove dobio Rešenje o odobrenju radova ; tada je i postavljena tabla sa podacima o građevinskim radovima, ali je uništena od strane nezadovoljnih meštana.  Na građevinskoj tabli koja je postavljena ispred jednog od iskopanih kanala istaknuto je da je reč o projektu Izvođenja radova na rekonstrukciji infrastrukture na Savskom keju u blokovima 58, 70a, 70, 44 i 45.  Naručilac projekta je Gradska uprava Beograda, a planirano je da radovi traju 90 dana. 

Članovi lokalnih udruženja veruju da je reč o radovima koji prate tender Gradske uprave za dodelu novih lokacija vlasnicima splavova duž Save, kojim projektom bi na keju reke Save na potezu od Bloka 45 do Bloka 70a ostalo trideset splavova.


Policija obezbeđuje nastavak radova na keju

Iz Srbijavoda istakli su da su 13. marta obavili inspekcijski nadzor i da im je data saglasnost za izvođenje radova : 

Pregledom tehničke dokumentacije ustanovljeno je da predmetni radovi, ukoliko se izvedu na dokumentacijom predviđen način, ne ugrožavaju stabilnost odbrambenog nasipa, niti remete njegovu funkcionalnost. Time se ne ugrožava branjeno područje niti životi i imovina stanovništva na branjenom području, niti se povećava rizik od poplava - navodi se u odgovoru preduzeća Srbijavode. 

Hidrogeolog Zoran Stefanović istakao je da svako kopanje kroz nasip može da bude opasno. 

Nisam pristalica toga da bi to izazvalo neku katastrofu u slučaju visokog vodostaja, ali postoji velika opasnost, te bi moglo da dođe do ugrožavanja ljudi i imovine na tom delu nasipa gde su blokovi 70 i ostali. Znači jednostavno to ne bi smelo da se radi. 

Grupa građana okupljena oko organizacije Savski nasip istakla je da su nadležnim predložili i druga rešenja za sprovođenje priključka za vodu i struju, koji ne zahtevaju kopanje kroz nasip, kao i to da će podneti žalbu na Rešenje o izvođenju radova. 

Zbog nastljanja bušenja nasipa, predstavnici organizacija i građani koji se protive kopanju u nekoliko navrata su lopatama zakopavali rupe na nasipu, dežuraju kako bi zaustavili ponovno kopanje,  a reagovala je i policija. Predstavnicima organizacija koji se protive bušenju nasipa priključili su se i predstavnici opozicionih stranaka.