субота, 11. фебруар 2023.

Održana tribina o uređenju blokova 45 i 44

 

U Bloku 45 10. februara 2023. godine održana je tribina o uređenju blokova 44 i 45. Pored građana blokova i predstavnika udruženja građana, tribini su prisustvovali predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan, gradski urbanista Marko Stojčić, generalni direktor JKP Zelenilo Beograd Slobodan Stanojević, sekretar Sekretarijata za poslove inspekcije Sonja Božović, član gradskog veća Beograda Stevo Marušić i član veća opštine Novi Beograd Marko Antić. 

Arhitekta i glavni gradski urbanista Grada Beograda, Marko Stojčić istakao je da je stav grada da se sačuva fizička struktura otvorenih savskih blokova, te da se ona ne popunjavaju novim objektima. U planu generalne regulacije koji je usvojen 14. februara 2022. godine ubačen je termin "urbanistička zaštita" za Savske blokove, istakao je Stojčić. 

Urbanista je takođe istakao da je u blokovima 44, 45 i 70 gotovo dvostruko više automobila nego što je projektovano parking mesta, kao i da postoje planovi za izgradnju garaža.

Na pitanje o Savskom keju, rečeno je da je u toku projekat rekonstrukcije, kao i da će on ostati isti kakav je bio, samo unapređen. JKP Zelenilo Beograd će biti zaduženo za sređivanje Savskog keja, a navodi se i da će betonski elementi i žardinjere biti sređeni, kao i da će nasip biti proširen. 

Stojčić je istakao da se duž Savskog keja trenutno nalazi 101 plutajući objekat, a da će ih za 2-3 meseca ostati 28, oni koji su prošli licitaciju. Neće biti noćnih klubova zbog blizine stambenih zgrada, a minimalna udaljenost između splavova biće 15 m. Uređenje keja počinje ove godine, ali će biti gotovo tek naredne. 

Zajedno sa različitim minstarstvima Republike Srbije pokrenut je projekat energetske efikasnosti i sređivanja fasada svih otvorenih blokova u Beogradu, a dogovor je da šezdeseti i blokovi 44, 45, 70 i 70a budu u prvom talasu za koje će se raditi projektne dokumentacije i krenuti sanacija u smislu energetske efikasnosti. 

Pored pešačko-biciklističkog mosta, Stojčić je naveo da će se graditi žičara koja će povezati ulicu Agostina Neta sa Adom Ciganlijom. 

Član gradskog veća Beograda Stevo Marušić istakao je da se radi sa JKP Pijace Beograd i da će se izvršiti primopredaja malih pijaca koje su neugledne i treba drugačije da izgledaju, misleći tako na mini pijace u Bloku 45 i 70. Marušić je istakao da će neugledne tezge biti zamenjene lepšim za nekoliko meseci i da će se oko njih postaviti toaleti. 

Građani i udruženja građanja tražili su obnavljanje mesnih zajednica, rešavanje problema parkinga i istakli da imaju želju da se uključe u rešavanje problema u naseljima i drugo.