понедељак, 28. фебруар 2022.

Hidrobusom od Bloka 45 do Beograda

 


O projektu uvođenja hidrobusa po ugledu na one koji su plovili Rajnom govorilo se u domaćim medijima 1975. godine. Ideja nikada nije realizovana, a planirano je da prva linija bude na potezu Blok 45 - Beograd - Zemun. 

Navodi se da bi vožnja od Grada Sunca (kako su mediji nazivali Blok 45) do Savskog pristaništa trajala 20 minuta, a isto toliko i na liniji za Zemun. Putovanje od Bloka 45 do Karaburme trajalo bi oko 45 minuta. 

Dragutin Romić, tadašnji komercijalni rukovodilac OOUR Dunav turističke agencije Centroturist istakao je da će Grad Beograd razmotriti ideju uvođenja hidrobusa u gradu kako bi se rasteretili mostovi i gužva na ulicama grada. 

Prva linija od Bloka 45 planirana je na proleće 1976. godine i trebalo je da saobraća i noću, ali nikada nije realizovana. Zahtev za uvođenje hidrobuseva u Beogradu stigao je iz MZ Sava (Blok 45) i mesnih zajednica iz Zemuna. 

Početkom 2022. godine Grad Beograd najavio je uvođenje rečnog gradskog prevoza od Bloka 45 do Brankovog mosta i SRC Milan Gale Muškatirović. Navodi se da bi vožnja od Bloka 45 do 25. maja trajala 64. minuta. 

Izvori : Crno/beli Beograd i euronews.rs