уторак, 19. фебруар 2019.

Živi svet Bloka 45

Prostor na kome se nalazi Blok 45 bio je ne tako davno predeo sa velikim brojem močvara, koje su neposredno pre izgradnje bloka isušivane i nasipane. Na prostoru savskog keja i nasipa nalazila se gusta šuma, a obe lokacije bile su dom za veliki broj močvarnih ptica i divljih životinja. 

Blok 45 je danas stanište velikog broja ptica poput vrabaca pokućara, golubova, vrana,  vetruški, i mnogih drugih. Prostor iza Bloka 45, osim nasipa koji štiti blokove od poplava ima bitnu ulogu i glavni je razlog opstanka velikog broja ptica i drugih životinja na ovom prostoru.

Prostor iza Bloka 45 takođe je dom za nekoliko vrsta divljih životinja poput zećeva i lisica. Na kanalu Galovica popisano je više od 115 vrsta ptica u periodu od 2015-2019. godine,  dok je na potezu od Bloka 45 do Bloka 70a popisano 89 vrsta ptica, koje trenutno ili stalno nastanjuju ova područja. 

U prilogu fotografije nastale u Bloku 45


Vrabac pokućar

Vetruška na soliteru

Veliki detlić

Sova utina

Evropski jež

Patke gluvare, kod osnovne škole
Labudovi na keju
Kuna zlatica

Fotografije ptica na potezu iza Bloka 45, možete pogledati na stranici Savski nasip, kao i detaljne popise na potezima Savski nasip-Galovica i Savski nasip-Blokovi.