понедељак, 9. јануар 2017.

Blokovski bend Jahtaši

Novi talas, početak osamdesetih godina i blokovski bend Jahtaši. 


Jahtaši pred koncert Iron Madena (sa leva na desno) Ljuba Marić,  Dule Šupica, Aleksandar Antonović, Boško Šaranović, Aleksandar Ćira Denić i Bata Cvjetković

Bend Jahtaši nastao je 1981. godine u Nehruovoj ulici. Svirali su new wave, samo autorsku muziku i imali negde između 10-15 svojih pesama.
Bend su činili uglavnom momci iz blokova, sa Fontane Ljuba Marić - bubnjevi, Dušan Šupica sa početka Bloka 45 na gitari, Bata Cvjetković - basista sa Banovog Brda i momci iz Nehruove -  Aleksandar Antonović - klavijature, Boško Šaranović - vokal, kao i naš poznati scenograf Aleksandar Ćira Denić - udaraljke i prateći vokal. 

Svirali su na gitarijadi u Kuli, Dadovu, Domu omladine i na raznim drugim mestima u Beogradu. Pored toga imali su nastupe i na radiju RTS i radiju 202, dok su u Studiju 8 snimili dve pesme.
Bend je trebao da svira i na beogradskom hipodromu 6. septembra 1981. godine kada je nastupao Aron mejden i Bijelo dugme kao predgrupa, međutim zbog greške u rasporedu programa ipak nisu nastupali.

U to vreme u Bloku 45, pored Jahtaša postojao je i bend Mačori, pa su oni često zajedno vežbali u MZ Sava, a jedan od članova Mačora bio je Žika Milenković, frontmen grupe Babe i Bajagin instruktor

Jahtaši su poslednji put zajedno svirali u junu 1982. godine u mesnoj zajednici Sava.