среда, 27. мај 2015.

Basket u bloku

Kiša nije prepreka za basket

Još od izgradnje prvih blokova, basket je ovde bio stalno prisutan. 
Sama zamisao i izgradnja Novog Beograda sa velikim brojem sportskih terena i jos većom koncentracijom ljudi je verovatno doprinela do toga da blokovima hara groznica basketa
Jos od sredine sedamdesetih, sve do kraja devedesetih godina, Blok 45 je sa preko 20 basket terena prednjačio u odnosu na ostali deo blokova i Beograda. 


Zbog takve prednosti, veliki je broj momaka koji su dolazili u blokove da bi igrali basket, pa je samim tim, tih godina dostao popularizovan basket 1 na 1, kao i kroz istoimeni film.
 
Talentovanih momaka je bilo dosta, neki su postigli velike i istorijske uspehe u jugoslovenskoj i srpskoj košarci,  dok su neki verovatno ne manje vredni, ostali legende kraja. 
Bila bi greška nepomenuti terene blokova šezdesetih, bloka 70 i 37, gde su prve baskete igrale svetske zvezde naše košarke. Što se tiče Bloka 45, veliki broj terena poslednjih godina je obnovljen i solidan za basket ili košarku.

Mora se pomenuti i Basket je iz bloka, ekipa koja je odradila kompletnu sanaciju Crvenog terena, jednog od najpopularnijih u Bloku 45, a i šire, te uspešno održala turnir humanitarnog tipa i ozbiljno privukla ljude na basket. 
Svih ovih godina, mora se priznati da su uspesi naše košarkaške reprezentacije dosta uticale na omladinu da se vrati ili krene sa basketom. 
Ipak i ako dosta sređeniji nego pre, za razliku od tada basket i inače sportski tereni blokova nisu tako puni kao ranije. 

Deca su ta koja su lopte zamenila sa modernom tehnologijom i samim tim doprinela dosta praznijim terenima nego nekad. Poslednjih godina je bolje, ali ne kao i pre  

Leta 2015. godine na terenima Branko Radičević, održao se košarkaški Nbll turnir u periodu od 13. 6 do 5. 7. Dokažimo još jednom da je basket iz bloka i vratimo se na terene ! 

Pogledajte i članak Prvi koš u bloku