петак, 13. јун 2014.

Belgrade street art part of history Blok 45

Blok 45 je sredinom osamdesetih godina delovao kao svako drugo predgrade Beograda. Osim izuzetne izolovanosti od centra grada, nedostatka infrastrukture i blizine reke Save, ovaj blok se izdvajao i po još jednoj stvari. Grafitima. Ovaj blok, je bio i ostao meka Beogradskih grafita, i ovde su nacrtani jedni od prvih grafita u Srbiji.

- Sredinom osamdesetih, talas hip-hop kulture koji je preplavio Evropu, u velikoj meri je pogodio i blok 45.

- U tom periodu se formira prva ekipa koja se osim crtanja grafita bavila i brejk densom. Ekipa se zvala Fantastic Boys, takode poznata kao Rap City Crew, ciji su clanovi bili Babuš, Ðela, Steva, Tica i drugi. Zanimljivo je da je ova ekipa 1985. godine na brejk dens takmicenju na bazenu 11. april, izgubila u finalu od ekipe Ðogani Fantastiko, koja ce devedesetih godina postati vodeca grupa dens-dizel scene Srbije.

- Jedan od prvih grafita ove ekipe je hobotnica na asfaltu keja reke Save u bloku 45, gde su vežbali brejk dens, i gde se na zidovima postepeno formirao neki oblik hall of fame-a. Osim ovog grafita, na obližnjim obdaništima su uradeni grafiti „Rap City“ i „RCC“, od koji je ovaj drugi do 2007. godine stajao na zidu netaknut.

- Inspirisan Fantastic Boys-ima, Jens crta svoj prvi grafit „Miša“ 1988. godine, takode na keju reke Save, i tako ulazi u istoriju kao crtac sa najdužim stažom na Srpskoj grafiti sceni.

- Zbog ratnog stanja i celokupne situacije u zemlji, grafiti su gotovo potpuno umrli u Srbiji, sa ponekim Jensovim (tada još uvek Miša) grafitom koje je crtao sa vremena na vreme.

- Posle kratkog boravka u Parizu, Jens se vratio u Srbiju i rešio da oformi ekipu BMB (Biša Miša Bosic), sa Bišom i Bosicem.

- Iste godine nastaje Jensov grafit „Stuff“ sa Bosicevim karakterom vanzemaljca sa džointom. Može se reci da je Stuff pokrenuo domacu grafiti scenu, jer je bio jedini grafit te vrste u Srbiji. Euforija oko ovog grafita se stvorila jako brzo, pa se Stuff pojavljivao kao pozadina emisije Rap & Soul na RTV Pinku, pojavljivao se u spotovima Sunshine-a (America preview) i Maddogz-a (Sloboda), i na raznim omotima hip-hop albuma, ironicno, obzirom da su Jens i ekipa slušali techno i trance. Cak i posle šest meseci od kada je Stuff nacrtan, mogle su se videti grupe ljudi koje su se fotografisale ispred zida ili su jednostavno samo stajale ispred njega. U gradu su se pojavili još neki grafiti kao što su „Funk“ na Brankovom mostu, i grafit kod Mostara, nepoznatih autora.

- U bloku 45 je u isto vreme poceo da radi Dr. Qee (Dr. Kiza), koji je poznat po kultnom crtežu Bob Rocka i sloganu „Anger is a gift“, medutim, Kiza je brzo izašao iz grafiti price.

- Cobesta28, poznatiji kao Cobes, sredinom devedesetih pocinje da crta u blokovima, a svoj prvi grafit radi u Novom Sadu. Pocetkom 1997. godine igrom slucaja upoznaje Jensa, sa kojim pocinje aktivno da tagira po blokovima i gradu.

- Iste godine Cobes i Jens osnivaju ekipu AGC, i pocinju aktivno da crtaju u bloku 45, uglavnom srebra. Osim njih dvojice, kao koji su cinili jezgro ekipe, nešto kasnije su se pridružili Mise, Sane 751, Krca, Jamas i Jole.

- U istom periodu, i nešto kasnije, pocinju da se pojavljuju nove ekipe i imena kao što su Bougie, Soter (90210); Sub Zero, Negre, Abs (Halley zone); Dr Leco, Vsa, Fuz (SCD); Sholim, Sale, Da Gambla, Vuiche (Chemical); Face, Mask, Demon, Chief Sale AK i Shorty.

- Prve grafite na vozovima su 1997. uradili Cobes, Bougie, Face i Soter.

- AGC ekipa je rasformirana pocetkom 1998. godine, kada je ekipa postala brojnija, i kada se više nije znalo ko je zaista clan grupe. Bez obzira na to, scena kao takva je i dalje funkcionisala kao jedno.

- 1999. godine održan je prvi grafiti Jam u Beogradu. Održan je na školi „Kralj Petar“ u centru grada. Od domacih crtaca su ucestvovali Jens, Mise, Cobes, Sane 751, Face, Mask, Sub Zero, Abs, Negre, Shorty, Chief Sale AK i Dr Leco. Od stranih Jen i Fuk iz Zagreba i ekipa iz Slovenije.

- Do 1999. godine, grafiti su se crtali uglavnom sprejevima Kenda Kolor i Cosmos, sve dok se nisu pojavili poljski Kim-Tec sprejevi, koji su osim bogatog spektra boja, i dobrog pritiska boce bili veoma pristupacni. Cena spreja je bila oko 10 dinara (današnjih 0.10 evra), dok su ostali sprejevi koštali oko 170 dinara. U isto vreme su se pojavile kapice u ponudi, pa je sve to uticalo na evidentno dizanje kvaliteta scene.

- Posle bombardovanja Srbije 1999. godine, mnoge ekipe su se rasformirale, i mnogi crtaci su iz razlicitih razloga postali manje aktivni ili su potpuno prestali sa crtanjem.

- Pocetkom 2000 godine. Asem (Koma), Srpski crtac iz Kelna je ponudio internet domen u svom trošku, u službi promovisanja Beogradske grafiti scene. Kako je medu preostalim aktivnim crtacima još uvek postojalo jedinstvo, stvorena je ekipa BG illegal koju su cinili Sub Zero, Bougie, Cobes, Negre, Dr Leco, Abs, Necone, Angel i Dulait. Iste godine su poceli masovno da se pojavljuju novi crtaci i krenule su sa formiranjem nove ekipe.

- Bgillegal se posle godinu, godinu i po dana raspao, sa Cobesom i Bougijem kao prvim clanovima koji su napustili grupu i oformili AFO ekipu, koja je i danas aktivna. Preostali clanovi Bgillegala su još neko vreme bili aktivni, da bi na kraju definitivno ugasili ekipu i vecinom napustili grafiti vode. Ovim je i stavljena tacka na staru školu Beogradske scene, i njen stil je uzeo potpuno novi pravac.

tekst: HOPE

                                
    Stuff by Jens 1997.


Hope Nes 2002.


Sane aka Juice 1999.


Dr Quee 1995.


Hope Nes Jens 2005.


Abs Sub Mise 1999.


Jens 1995.


Rap City Crew by Fantastic Boys 1984/1985.


Više grafita na našoj stranici pogledajte ovde, a grafiti sekciju na ovom linku