уторак, 7. мај 2019.

Nećemo Savski kej po uzoru na Sava promenadu

Početkom aprila 2019. godine pokrenuto je potpisivanje peticije za zaštitu Savskog keja, a meštani Novog Beograda i okupljeni oko incijative NeDamKej žele da kej bude uređen u skladu sa željama građana.

Foto: Tomislav Peternek


Nakon izjave zamenika gradonačelnika grada Beograda, Zorana Vesića da će Savski kej biti rekonstruisan po uzoru na Savu promenadu, pokrenuta je peticija sa ciljem očuvanja zelenih površina, uvođenjem reda pri postavljanju splavova uz obalu i regulacije saobraćaja. Pored pomenutog, u peticiji se od gradske vlasti i nadležnih organa traži da proces donošenja odluka renoviranja keja bude transparentan i da aktivno uključi sve zainteresovane građane, sprečavanje dalje degradacije obale reke Save, uspostavljanje pravila koja obavezuju vlasnike da čiste reku oko svojih splavova i kontrolisanje nivoa buke.

Nakon mesec dana peticiju je potpisalo 3000 ljudi, a svi koji žele da se uključe mogu odštampati tekst peticije i formular, te skupiti potpise.

Na Savskom keju je oko 80 odsto travnih površina, na Sava promenadi samo 20 procenata, dok stabala gotovo i da nema, pa zato, većina meštana blokova ne bi želela da se kej rekonstruiše po ugledu na Savu promenadu.




Novobeogradska obala Save je jedan od najlepših i najvažnijih zelenih pojasa široke namene. Ona je već decenijama nezamenjiva prirodna oaza i rekreativna zona za žitelje blokova, druge Beograđane i njihove goste, ali i važna tačka beogradskog biodiverziteta.

Tekst peticije i formular možete preuzeti na linku ovde, a za više informacije pretplatite se na Fejsbuk stranicu NeDamKej.