уторак, 21. мај 2024.

Grafiti u Bloku 45 do 1996. godine

Blok 45 je sredinom osamdesetih godina delovao kao svako drugo predgrade Beograda. Osim izuzetne izolovanosti od centra grada, nedostatka infrastrukture i blizine reke Save, ovaj blok se izdvajao i po još jednoj stvari. Grafitima. Ovaj blok je bio i ostao meka beogradskih grafita i ovde su nacrtani jedni od prvih grafita u Srbiji.

- Sredinom osamdesetih, talas hip-hop kulture koji je preplavio Evropu, u velikoj meri je pogodio i blok 45.

- U tom periodu se formira prva ekipa koja se osim crtanja grafita bavila i brejk densom. Ekipa se zvala Fantastic Boys, takode poznata kao Rap City Crew, ciji su clanovi bili Babuš, Ðela, Steva, Tica i drugi. Zanimljivo je da je ova ekipa 1985. godine na brejk dens takmicenju na bazenu 11. april, izgubila u finalu od ekipe Ðogani Fantastiko, koja ce devedesetih godina postati vodeca grupa dens-dizel scene Srbije.

- Jedan od prvih grafita ove ekipe je hobotnica na asfaltu keja reke Save u Bloku 45, gde su vežbali brejk dens, i gde se na zidovima postepeno formirao neki oblik hall of fame-a. Osim ovog grafita, na obližnjim obdaništima su uradeni grafiti „Rap City“ i „RCC“, od koji je ovaj drugi do 2007. godine stajao na zidu netaknut.

Inspirisan Fantastic Boys-ima, Jens crta svoj prvi grafit „Miša“ 1988. godine, takode na keju reke Save, i tako ulazi u istoriju kao crtač sa najdužim stažom na srpskoj grafiti sceni.

-Zbog ratnog stanja i celokupne situacije u zemlji, grafiti su gotovo potpuno umrli u Srbiji, sa ponekim Jensovim (tada još uvek Miša) grafitom koje je crtao sa vremena na vreme.

- Posle kratkog boravka u Parizu, Jens se vratio u Srbiju i rešio da oformi ekipu BMB (Biša Miša Bosic), sa Bišom i Bosicem.

- Iste godine nastaje Jensov grafit „Stuff“ sa Bosicevim karakterom vanzemaljca sa džointom. Može se reci da je Stuff pokrenuo domaću grafiti scenu, jer je bio jedini grafit te vrste u Srbiji. Euforija oko ovog grafita se stvorila jako brzo, pa se Stuff pojavljivao kao pozadina emisije Rap & Soul na RTV Pinku, pojavljivao se u spotovima Sunshine-a (America preview) i Maddogz-a (Sloboda), i na raznim omotima hip-hop albuma. Čak i posle šest meseci od kada je Stuff nacrtan, mogle su se videti grupe ljudi koje su se fotografisale ispred zida ili su jednostavno stajale ispred njega. 

Tokom 1995. u Bloku 45 je crtao i Dr. Qee (Dr. Kiza) koji je nacrtao i poznat po kultnom crtežu Boba Roka i sloganu Anger is a gift. 

Jens i Bosić (1995)

Dr. Qee (1995)

Bob Rok by Dr. Qee (1995)

Dr. Qee (1995)



Massive by Jens, Bosić & Bisha (1995)

Cypress Hill by Jamas & Mise (1996)

Rap City Crew by Fantastic Boys (1984/85.)

Slični članci :