четвртак, 16. мај 2024.

Grafiti Bloka 45 iz 1999. godine


Blok 45 je sredinom osamdesetih godina delovao kao svako drugo predgrade Beograda. Osim izuzetne izolovanosti od centra grada, nedostatka infrastrukture i blizine reke Save, ovaj blok se izdvajao i po još jednoj stvari. Grafitima. Ovaj blok, je bio i ostao meka beogradskih grafita, i ovde su nacrtani jedni od prvih grafita u Srbiji.

Tokom 1999. nacrtan je veliki broj radova u Bloku 45, nekoliko njih je do danas opstalo, uključujući kosmonauta koji drži zastavu Blok 45 u svemiru, aludirajući tako na Jurija Gagarina, prvog čoveka u komsosu, po kome ime nosi jedna od ulica u Bloku 45. Grafit je nacrtan na četvorospratnici u blizini reke Save, a radili su ga Mise, Sub i Abs. 

Tokom devedesetih počinju da rade Cobe, Jens, Sane 751, Krca, Jamas, Jole, a nešto kasnije i Sub Zero, Negre, Abs, Dr Leco, Vsa, Fuz, Sholim, Sale, Da Gambla, Vuiche, Face, Mask, Demon, Chief Sale AK i Shorty. 

Na sačuvanim fotografijama grafita u Bloku 45 iz 1999. godine mogu se videti radovi koje su radili Mise, Sub, Abs, Biša, Bougie, One, Sholim, NME, Cobe, Dews, Mise, Jens, Leco, MSK, Rozer, Noize, Hope, Lale, Jole i drugi. 

Explosive by Mise 

Mise, Sub i Abs

Cobe by Jole

Msk i Abs

Sane 751 aka Juice 



Biša

Punk by Bougie

Nib by One

Sholim ('98/99)



Cobe


Cobe


Dews


Jens ('98/99)


Chaos by NME

Jens

Leco

Mise

Mise & MSK


Noize & Hope

Rozer


Rozer

Šit by Lale


Slični članci :