недеља, 11. фебруар 2024.

Fudbal u Bloku 45

Fudbal je u Bloku 45 prisutan još od izgradnje prvih solitera. Sama zamisao i izgradnja bloka sa velikim brojem sportskih terena, doprinela je ovde da fudbal i basket budu stalno prisutni. 

U Bloku 45 stasalo je mnogo poznatih sportista, uključujući i fudbalera. Mnogi od njih su kalili zanat u lokalnom fudbalskom klubu Sava 45. 

Blok 45 oduvek je bio domaćin velikog broja turnira, a ekipe odavde neretko su osvajale i druge turnire. 

Zbog velikog broja fudbalskih terena u odnosu na ostale blokove, fudbal u Bloku 45 je odavnina popularizovan. Neretko su ekipe iz Bloka 45 osvajala prva mesta na turnirima u malom fudbalu širom grada. 

Jedni od poznatijih terena u Bloku 45 su Knjaz na okretnici linije 45 i Kavez, poznat i kao Jocina Bombonjera. U Kavezu se već denecijama organizuju turniri u malom fudbalu, a od 2021. godine turnir Jovana Milosavljevića, koji je memorijalnog i humanitarnog karaktera.  U Bloku 45, turniri u fudbalu održavali su se i u popularnoj Rupi, kao i na Kravici, a treba pomenuti i školski teren.

Iz privatne arhive Zorana Rapajića, doznajemo da je 1973. godine u Gandijevoj ulici među četvorospratnicama održana Liga malog fudbala, što je možda jedan i od prvih fudbalskih turnira u Bloku 45 od njegovog nastanka. 

Kadar sa turnira malog fudbala u Bloku 45, 1973. godine. 

U Bloku 45 pored fudbalskih terena, mnogi su zanat kalili i u lokalnom fudbalskom klubu Sava 45 koji je osnovan 1973. godine.  Ime kluba je promenjeno u FK Ratko Mitrović, kako se zove sve do 1991. godine kada se privremeno gasi.


Teren Centar sveta, FK Sava 45

Ponovo uključivanje kluba je usledilo u maju 1997. godine, a postojala je sve do 2002. godine. Osnovan je od srane sportskih entzujazista Bloka 45, a  sedište kluba bilo je u Ulici Ivana Ribara 115b. 

Prilikom provibitnog osnivanja FK Save 45, boja kluba i dresova bila je žuto-plava, što je simbol Sunca i reke Save, da bi se nešto kasnije usvojila narandžasta varianta. Po promeni imena kluba u Ratko Mitrvić, promenila se i dresa kluba u belu boju.

Na prostoru terena FK Sava sedamdesetih godina trebalo je da niknu sportski tereni za fudbal, košarku, odbojku i tenis, ali to ipak nikada nije realizovano. Poslednjih godina u Bloku 45 obnovljeno je nekoliko sportskih terena, a napravljen i jedan novi fudbalski. 

Na Novom Beogradu deluje FK Blokovi u okviru kojeg igra nekoliko ljudi iz Bloka 45, dok su profesionalnu karijeru izgradili mladi fudbaleri stasali baš u Bloku 45 - Jovan Nišić i Aleksa Amanović, čije intervjue za FORTYFIVERS možete pročitati ovde.

Kadar sa Dana sporta u Bloku 45, teren Knjaz 2015.

Turnir u Kavezu u Bloku 45. Mislim da je stariji nego što me sećanje služi ili je tu negde, od početka sećanja. Uglavnom, neka od sećanja s početka detinjstva vezuju me za ovaj turnir. Tada bismo kao deca čekali poluvreme i kraj svake utakmice, da bismo utrčali na teren i šutnuli po koji put pred brojnom publikom, u nadi da jednako i pomno i nas prate, kao što su pratili odrasle igračke tokom njihovih utakmica. Sećam se i da nikako nisam uspevao da shvatim kako je moguće tako snažno šutnuti loptu, a pogotovu kako je moguće da se igrač ni ne češne, kada taj snažan šut nogom ili telom izblokira.  - Luka Ražnatović.