среда, 14. фебруар 2024.

Film Nehru Savski geto na Jutjubu

  


Film Nehru Savski geto fokusiran je na pitanje geta Bloka 45, muziku (bend Jahtaši) i fudbal (FK Peting). Nekoliko decenija kasnije nekadašnji akteri filma govore o svom kraju.  Scenario i režiju potpisuje Milan Todorović Tenera, montažu Nenad Jurišić, a kamerman je bio Slobodan Polić Bobi.

U filmu je korišćen deo materijala snimljenog 1991. godine od strane Balše Đoga i drugara, kao i materijal iz 1981. godine sa Hipodroma, kada je dr Vladimir Šupica snimio kamerom Super 8 nesuđeni nastup blokovskog benda Jahtaši. Film traje 69 minut i dokumetarno-umetničkog je karaktera. 

Ovo je priča o basketu, fudbalu, muzici i bendu JAHTAŠI, pravilima geta, Memorijalnom turniru Miše Petrovića Lezbejke i epizodama koje se i danas prepričavaju, a nose apsurdni duh Savskog geta. U filmu je nastupilo preko dvadeset aktera, koji kroz sećanja oživljavaju jedinstveni šmek ovog dela grada. Načeta je i velika tema odnosa centra BEOgrada prema blokovima, kao i odnosa prema autsajderima sa novobeogradske margine. Jaka emocija među četvorospratnicama Bloka 45 ne ostavlja nikoga ravnodušnim

Premijerno je prikazan 25. decembra 2022. godine u Kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. od 16 časova, TV premijeru imao je 3. decembra 2023. na TV Koreni, a od. 31. januara 2024. godine dostupan je na Jutjubu.