среда, 8. новембар 2023.

Ruši se jedan od najpoznatijih splavova na Savskom keju

Dana 6. novembra  počelo je rušenje poznatog splava „Bata Laki“ koji se nalazi na kraju Bloka 45.

Ovaj splav osim što ima materijalnu važnost za veliki broj roma, vlasnik ističe i sentimetalnu vrednost. Kako vlasnik tvrdi, do sada nisu imali nikakve prijave niti bilo kakve probleme, a splav postoji 36 godina.

„Splav se kao vodi na nn lice, a mi smo tu već 36 godina. Više od 120 roma živi od ovog splava. nema ko ne zna za Bata Laki. Nikad pre nismo imali probleme, samo su se danas ljudi pojavili sa dizalicama i srušili su već jednu terasu i žele da sruše čitav objekat. mi nećemo to dozvoliti. splav se, inače, vodi na pokojnu majku, ali radimo papire kako bi ga preveli na nas“, rekao je sin bivše vlasnice splava Saša Živanović.

U toku je velika akcija uređenja priobalja kod Savskog šetališta, odnosno, uklanjaju se svi splavovi koji nisu dobili adekvatnu dozolu na konkursu

Inspekcija Grada Beograd ističe da je uklanjanje splava deo programa uređenja Savskog keja.

„Uklanjanje splava Bata Laki je deo uređenja obale Savskog keja. Splav ima staru registarsku oznaku i nije tehnički pregledan ni registrovan od 2009. godine. Na splav su bili zalepljeni pozivi za stranku kao i rešenja na nn lice, međutim, niko od vlasnika se nije odazvao niti izjavio žalbu na doneta rešenja“, kazali su u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju odgovarajući na pitanje zašto je počelo uklanjanje splava „Bata Laki“.