субота, 27. децембар 2014.

FK Sava 45

       Sve o fudbalskom klubu FK SAVA 45 , njegov istorijat i stanje                  


Isečak iz Sportsko zabavno informativne revije "SAVA 45" broj 1 12.04 2000. godine.


Teren FK Sava 45 nosi ime Centar sveta
FK SAVA 45 je prvobitno osnovana 1973. godine . Ime kluba je 1986. godine promenjeno u FK Ratko Mitrović i tako se zvala do 1991. godine kada se na neko vreme ugasila.Ponovno ukuljučivanje je usledilo u maju 1997. godine , a postojala je sve do 2002. godine. 
Osnovala ga je grupa sporstkih entuzijazista naseg bloka.Sediste kluba je u ulici Dr.Ivana Ribara 115b.
FK SAVA 45 je kroz svoju istoriju dosta puta menjala boju kluba i dresova.
Boja kluba je krajem 90ih godina bila  bordo.Niko ne zna u stvari zasto je bas ta boja izabrana.Misli se da je zbog sto malo klubova ima dresove - bordo boje.Prva postava 2.sezona 1998/99 godine
U svakom slucaju ovi novi dresovi trebalo je da podsecaju na crvenu boju dresova "stare SAVE".Prilikom prvobitnog osnivanja FK SAVA 45 prvobitna boja kluba i dresova FK SAVE 45 je bila žuto-plava , što je simbol Sunca i reke Save , da bi se nešto kasnije ipak usvojila naranđasta varijanta.
Međutim po promeni imena kluba u FK Ratko Mitrović, 1986. godine , promenila se i boja dresa u belu boju . 


Klupsko igraliste je u okruzenju zanatskog centra u Bloku 45,tacnije na potezu izmedju brojeva Dr.Ivana Ribara 141 i 149 i starog zanatskog centra.


isečak iz Savinih novina 12.04 2000. godine

Dok nije postalo igraliste taj prostor je bio zapustena livada puna korova i djubreta.
Ustvari nije tako trebalo da bude,jer prvobitnim planom Bloka 45,onim davnim,kad su se gradile ove betonske spavaonice poeticno nazvane "Naselje Sunca" i kad su velikim oglasima u svim beogradskim novimana zeleli da privuku kupce stanova,na tom mestu je trebalo da bude nekoliko sportskih terena - za kosarku,odbojku,tenis...

Znacke FK SAVA 45
Para je nestalo i ti tereni su pali u zaborav,kao sto je palo u zaborav i obecanje da ce na prostoru danasnjeg Bloka 44 biti fudbalsko igraliste sa tribinama,nekoliko otvorenih i jedan zatvoren bazen i drugi sportski tereni.
Zbog toga dok se neko od zvanicnika nije setio sta je bilo predvidjeno na prostoru danasnjeg igralista "SAVA 45",bilo je malo problema zbog navodnog "uzurpiranja prostora",ali to je ubrzo reseno.

Sad se pored igralista dovrsava i zgrada u kojoj su svlacionice,tusevi i magacin sportske opreme - lopte,mreze,dresovi,kopacke...
Taj kako se to moderno kaze "objekat",nije jos zavrsen.Opet je ponestalo novca.

Sve tri dosadasnje sezone FK "SAVA 45" funkcionise na potpuno amaterskoj osnovi,finansira se delimicno od clanarina,a mnogo vise od pomoci prijatelja kluba.Amblem i članska karta FK SAVA 45. U grbu FK SAVE 45 se nalazi Petlić , baš onaj koji krasi blok ispred mesne zajednice i ujedno simbol je istog . 

Dokle god je bloka , priča i onih koji imaju šta da kažu o klubu biće i SAVE 45. 

Nismo Bežaninci mi smo deca Save! Voleli smo je , volimo je i dalje!!!

Hvala Srđanu Milosavljeviću na tekstu , slikama grba i amblema i Seleni Pavlović na dostavljenoj fotografija starog dresa kluba i sastavu tima , kao i na U boji.Novi Beograd na ostalim fotografijama.

Ostale fotografije kluba pogledajte na FK SAVA 45 .
Sličan članak : FK SAVA 45 2.deo