недеља, 21. септембар 2014.

Nadjemo se kod česme                                                            djačka česma 1985. godine 


Mesto za nalazenje i okupljanje dobro poznato svima u bloku, tada jedina česma u Bloku 45 a i šire . Đačka ili školska česma napravljena 1983. godine.

Povodom desetogodišnjice postojanja Mesne zajednice  Sava, 4. jula 1983. godine otkrivena je Đačka česma. Na inicijativu odeljenske zajednice IV5, učiteljice Dragane Janković i ostalih roditelja, fontana je izgrađena isključivo dobrotvornim radim - od projekta do završenih radova. U gradnji česme učestvovali su arhitekta Zoran Veljović i đački roditelj Milutin Vidović, vajar Vladimir Komad, vajar i đački roditelj Milija Mišović, generalni direktor GP Ratko Mitrović, Branko Pešić arhitekta, Siniša Janković, đački roditelj, omladinci GP Ratko Mitrović koji su živeli u samačkom hotelu u Bloku 45.Nekada davno stajala je i ploča...Nakon nekog vremena, česmica je totalno bila vam funkcije i išarana, sve do kraja 2010. godine, kada je pokrenuta peticija za njeno sređivanje. 
Čak i tada, bila je mesto za glavno okupljanje mladih pre, posle i za vreme časova .


                                                djačka česma pre renoviranja 2010. godine


Iako je bilo lepo sedeti na krakovima česme, još lepše je kada je ona sređena i u funkciji, pa je peticija za njenu obnovu realizovana sredinom 2011. godine.


                                             djačka česma nakon renoviranja 2011. godine