четвртак, 7. мај 2015.

Stari projekti i mape blokova

Sredinom 60ih godina proslog veka , postojali su veliki planovi za Novi Beograd i savske blokove. 
Veliki broj konkursnih radova i planova na prostoru blokova , gde se planirao totalno drugačiji koncept izgradnje nego što je ispao . 
Dok se na prostoru Bloka 45 planirala izgradnja objekata slična onim u bloku 23, na gotovo svakom projektu bloka 44 , koji bi bio identičan bloku 45 , planirala izgradnja mosta preko Ade . 


Projekat Novog Beograda iz 1960. godine , gde mostovi sa svih strana povezuju našu opštinu sa ostatkom grada , sto će se kroz nekoliko godina sigurno činiti kao dobra ideja zbog velike koncentracije ljudi i gužva u saobraćaju. 




Na starim projektima blokova krajem 60ih godina , u planu nisu bile izgradnje T.C Piramide, pijace i sličnih objekata. 
Iza okretnice tramvaja u bloku 45 , u planu je bila pista za trke formule jedan . 
U prvoj polovinih 70ih godina je izvršena promena projekta , jer je Budimpešta sazidala objekat za trke formule jedan. 






Stara karta blokova iz 70ih godina iz časopisa sa urbanizam.
U Bloku 45 i 70 je planiran dosta veći broj solitera nego što je napravljen , kao i drugih objekata.
Blok 44 totalno drugačiji , sa tek nekoliko stambenih objekata .












Što se tiče bloka 44 , neposredno pre njegove izgradnje , planirana je izgradnja fudbalskom stadiona sa tribinama na njegovom prostoru , otvoreni i zatvoreni bazeni , kao i druga fudbalska igrališta . 
Kao što se može i videti na mnogim projektima , za razliku od gusto naseljenih blokova 45 i 70  blok 44 je trebao imao tek nekoliko stambenih objekata , a ostalo zemljište iskoristiti za izgradnju sportskih terena . 
Sredinom 90ih godina , pokušano je opet , međutim zbog slabe finansijske situacije ništa nije sprovedeno u delo.
Gotovo 10. godina kasnije , pokrenula se inicijativa o izgradnji akva parka , najvećeg i najmodernijeg u ovom delu Evrope. Samo godinu dana kasnije , radovi su obustavljeni i gotovo 10 godina do pola izgrađeni objekat stoji i propada. 
Iako planiran za sportske objekte , u njemu se nikada ništa od toga nije realizovalo, a danas ima samo jedan teren za košarku . 





Konkursni rad Bloka 45 iz 1964. godine. 
Gotovo je bilo sigurno da će ovaj projekt proći i realizovati,ali iz nepoznatih razloga nije. 


Stara karta blokova sa projektom stadiona u Ivana Ribara (Blok 71), davne 1967. godine.
Nacrti iza stadiona je projekat formule 1 u Beogradu koji nije realizovan , pa je formula "otisla" u Budimpestu. Blok 44 i 45 bi definitivno drugacije izgledali , kao i sezdeseti blokovi koji su rasporedjeni dosta drugacije. 







Evo još jednog konkursnog rada blokova 45,44 i 70 , takođe iz 1964. godine .
Koliko se vidi , ni na ovom projektu soliteri nisu bili u planu , već zgrade slične onima u bloku 23 , takođe tu je most preko Ade kroz blok 44 , kao i na drugim projektima . 
Autoro : Aleksandar Stjepanović i Božidar Janković




Dosta pre izgradnje i bilo kakvih projekata savskih blokova , na mestu istih takođe je planirana izgradnja železničke stanice . 
Na prostoru naselje Ivana Ribara, u planu je bio i fudbalski stadion tada FSJ , dok se do pre nekoliko godina pričalo o izgradnji teniskih terena iza tog naselja , od kojih se odustalo.
2013. godine , kako je saopštio grad Beograd pored predloga za predloga za izgradnju nacionalnog stadiona od 50-55.000 stolica u luci Beograd, Borči ,  špekulisalo se i o izgradnji na parceli iza Bloka 45 , odnosno naselja Ivana Ribara . Priča se završila samo na ideji u par medija.





Mapa Bloka 45 , 1978. godine.
Čak ni tada niko nije uspeo da se snađe u našem kraju pa je časopis Beograđanka tada objavio detaljne planove blokova sa sledećim objasnjenjem : Kućni borjevi novoizgrađenih naselja u Novom Beograd , blokova , kako ih zovu , još uvek stvaraju poteškoće ljudima - bilo bilo službenim licima , bilo onima koji žele da obiđu rođaka , prijatelja.... Brojevi zgrada i ulaza postavljeni su najblaže rečeno, čudno...





Koga interesuje nešto više o izgradnji Bloka 45 i arhitektama koji su ga projektovali neka pogleda članak : Arhitekti koji su projektovali Blok 45 . 
Ostali projekti i karte bloka pogledajte ovde .